Wat is ze mooi he, de Amanita Muscaria. Het is dan ook een van de meest krachtige geneesmiddelen uit de natuur. Wist je dat van alle paddenstoelen de Amanita Muscaria het hoogste gehalte vitamine D bevat? De paddenstoel is dan ook bij uitstek het kado van het bos aan de dieren om aan te sterken voor de winter. Mensen gebruikten de paddenstoel vroeger dus ook, tot de kerk met een desinformatiecampagne begon die tot de dag van vandaag middels broodje aap verhalen voortleeft.

In Siberie gaf men heel vroeger vliegenzwam aan tieners, omdat men er verlegenheid als een ziekte zag. We heugen ons de woorden van een van mijn favoriete nummers van the smiths: shyness is nice / shyness can stop you / from doing all the things in life you’d like to. Ik ken wel wat van zulke mensen die gebaat zouden zijn bij de assertiviteit die deze paddenstoel in zich bergt. Mensen die opgevreten worden door innerlijke twijfel en inertia – wat de zielenknijpers dan al snel een ‘depressie’ noemen, maar verlegenheid is een heel ander fenomeen, dat eerder te maken heeft met een gebrek aan zelfvertrouwen.
 
Ik nam gister 2 gram gedroogde Borowice-amanita uit het reuzengebergte. Dit na weken nuchterheid, en ik had mijn kopje thee nog niet op of de assertiviteit greep me en ik stond tot mijn nek in de ijskoude zee in een soort semi-religieuze communicatie met een overvliegende arend. Wanneer je afdoende ruimte schept merk je altijd weer goed hoe krachtig deze middelen zijn, wat een geschenk van de natuur dit is tegen de herfstdepressie, die naarmate je ouder wordt de neiging heeft wat steviger huis te houden, omdat je lichaam iets minder makkelijk de serotonine weer aanmaakt, een aanmaak die voornamelijk van zonlicht afhankelijk is.
 
Een kernthema van de Amanita Muscaria is ‘voor jezelf opkomen’. De paddenstoel geneest je aura en leert je hoe je in deze wereld je eigen ruimte en je eigen tijd dient bezetten, en het is precies om die reden dat ik juist deze substantie de meest essentiële uit het hele arsenaal acht – het is de meest aardse substantie, eentje die je juist met beide voeten op de grond zet – mijn hemel, ik weet nog hoe lastig het vroeger voor me was op een podium te gaan, dat zou met deze toverdrank geen enkel probleem zijn geweest (en toen zoop ik me een stuk in de kraag, wat helemaal niet hielp en je er ook nog idioot uit liet zien).
 
Wanneer je de dosis erg laag houdt, zeg een 1 tot 2 gram gedroogd – daar blinkt de amanita uit, dat is precies de activatie van het oude muscarine-receptoren netwerk in het mensenlijf. Scherpte, helderheid, assertiviteit. En vooral ook de levenslust om dingen te ondernemen, wat in de herfst natuurlijk een welkome gast is, hoewel er ook een keerzijde zit aan gebruik van deze paddenstoel, en dat is dat er een feestbeest in huist dat liefst oneindig wil eten, roken en zuipen als je daar geen stokje voor steekt. Wie dus gestopt is met zo’n systeemdrug en nog niet stabiel is daarin kan de amanita beter met voorzorg gebruiken.

Sage Martinus